Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

hbl.fi,innehåll

Hbl firar ett år med nya sajten i dag!

29 maj , 2012, 10.45 Johanna Lindfors

 

För exakt ett år sedan, den 29 maj 2011, lanserades nya hbl.fi.

Smyglanseringen skedde vid middagstid på en söndag, dels för att trafiken på sajten är lugnare då än under en vanlig vardag, dels för att vi skulle ha en dag att backa beslutet ifall något gick fel.

Men allt gick vägen – nästan i alla fall. Efter någon timme med den nya sajten försvann hela kulturavdelningen från sajten, och ytterligare någon timme senare var allt nytt material borta.

Våra webbutvecklare kodade så svetten rann, och mot kvällen vågade vi öppna champagnen.

I dag, 366 dagar senare, har sajten tagit steget från spädbarnsåldern till ung vuxen. Utvecklingen har varit snabb. Omkring 1300 ändringar har gjorts i koden. Lägg till alla ändringar i Drupals backend och annat som inte går via versionshanteringen och siffran flerdubblas.

Dagligen kommer vi på nya modeller och lösningar som tas ibruk. Endel kräver mer tid att förbereda, andra går att åtgärda med några klick.

I höstas införde vi livechattar på sajten. Först ute var Hbl:s sportchef Christoffer Herberts, följd av nyutnämnda chefredaktören Jens Berg som chattade med läsarna i november. Sedan dess har vi bland annat bjudit in presidentkandidater, slottsbalsexperter, hockeyreportrar, SFP:s ordförandekandidater och nu på torsdag, Niclas Grönholm, svensk linjedirektör på Utbildningsverket i Helsingfors.

Live har blivit ett populärt begrepp. Under Stafettkarnevalen testade vi en ny livefunktion där fotografen Richard Nordgrens bilder publicerades direkt från kameran ut på webben.

Under året har vi aktivt involverat läsarna på sajten. I samband med kommunreformen lät vi läsarna rita om Svenskfinland med hjälp av en interaktiv karta och då offentlighetslagen testades var läsarna med och grävde i den.

Videoklipp, bildspel och läsardiskussioner hör redan hemma i den dagliga produktionen.

Och i söndags blev Hbl.fi storasyster då Västra Nylands nya sajt lanserades. Sajten påminner rätt mycket om vår och bygger delvis på samma kod.

Utvecklingsprocessen fortsätter. Vi tar gärna emot önskemål, feedback och konstruktiv kritik.

29.5.2011:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.5.2012:

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *