Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

Hbl+

Hbl+ tar form på plattan

28 aug , 2012, 13.54 Johanna Lindfors

 

medieutvecklingsbloggen har ni redan en längre tid kunnat bekanta er med Hbl+, vår nya pekplatteprodukt som ska lanseras i höst.

Detta har alltså hänt: Vårvintern 2011 testades en version av Hbl på pekplatta på Åland. Vi fick feedback. Vi funderade. Och vi drog slutsatsen att Hbl behöver två olika typer av tjänster till pekplatta.

Den ena produkten, eHbl, finns redan, och innebär rätt och slätt att du kan läsa hela e-tidningen på din platta (finns för både iPad och Androidplattor).

Den andra produkten döptes till Hbl+, och det är den vi nu laddat upp batterierna för under semestrarna.

Sedan mitten av augusti har det konkreta arbetet med att skapa en framtida medieprodukt pågått här i huset. Maijas huvudbry just nu handlar om att ta fram en logo medan Joakim och Anton (med varsin kaffekopp framför sig) filar på redigerings- respektive inloggningssystemen.

Tron på den nya produkten är stark, trots att SvD:s beslut att lägga ner sitt iPad-magasin Insikt inte precis var den positiva utveckling vi hoppats på. Men signalerna från fältet är goda, och går allt som det ska hoppas vi kunna lansera produkten inom nära framtid.

Här på bloggen kan du följa med hur arbetet fortskrider.

 

 

Läs också

3 kommentarer

 1. Thomas Nybergh skriver:

  Efter att ha använt Helsingin Sanomats Digilehti-tjänst är det för mig uppenbart att en speciell pekdatorslayout är det självklara kvalitetsmedvetna valet. Jag bytte idag ut mitt halvår av kvarvarande döträ-prenumeration av HBL till 300 dagar av eHBL.

  Även om traditionell tidningslayout någotsånär går att läsa på en pekdator till skillnad från på webbläsare på persondator hoppas jag HBL+ blir tillgänglig snart. Vad kommer produkt/prismodellen att vara? Kan jag som eHBL-prenumerant att kunna läsa HBL+? Kommer det en webbversion av HBL+?

  Vidare, kommer ni som Hesaris Digilehti och vissa utländska tidningar tillåta att dela läsrätt till enskillda hela artiklar från HBL+ via sociala medier genom en prenumerantspecifik checksum-url (exempel)?

  Delningsfunktionens åtkomst till hela artiklar tror jag funkar som reklam för kvalitetsjournalistik på ett helt annat sätt än många tidningars nuvarande praxis av förkortade webbartiklar som läses av rubriksugna webbanvändare som ändå aldrig kommer att betala nåt. Det tror jag även Hesari insett då de är påväg att sammanslå webb och pappersutgåvan med begränsningar i materialets fria tillgänglighet.

 2. Max skriver:

  Skall nog bli intressant att se vad ni kommer fram till 🙂

 3. Johanna Lindfors skriver:

  Hej, tack för kommentarerna!

  Thomas, som eHbl-prenumerant kommer du att få tillgång till Hbl+. Hbl+ kan också läsas på webben, men eftersom den är designad för pekplatta får du bästa läsupplevelsen där.

  Delningar av enskilda artiklar via sociala medier blir inte aktuellt nu i första skedet. Hbl+ kommer inte heller att kopplas till våra webbnyheter utan ska erbjuda ett kvalitativt mervärde för både nya och gamla prenumeranter.

  Mvh, Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *