Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

Okategoriserad

Love-hate förhållande

22 jun , 2011, 12.41 Anton Hemnell

 

Jag har hela tiden tänkt att jag också måste skriva nåt i bloggen och presentera mig lite mer, men det har varit en aning hektiskt här i och med lanseringen. Nu börjar det lätta en aning så here we are.

Jag heter Anton och har jobbat som webbutvecklare här på KSF media i tre månader nu. Jobbade tidigare på Yle i några år med liknande uppgifter. Mina ex-kolleger tyckte att jag gick över till ”The Dark Side” så därför pryds mitt arbetsbord av den fina statyn som finns på bilden.
Darth Vader
Love-hate ja? Denna typs klassiska paradoxala förhållande har bildats mellan mig och Drupal. Drupal är alltså det open source innehållshanteringssystem som vi kör hbl.fi på. Ibland blir jag rent utsagt förbannad på att det ska vara så komplicerat att göra en enkel grej som kodmässigt skulle vara en tiominuters grej. Å andra sidan blir man många gånger positivt överraskad av att nåt annat är jätte lätt att lösa med några enstaka klick. Jag har tidigare bara jobbat ytligt med Drupal så min frustration måste nog erkännas vara en del av den här relativt tuffa ”getting to know each other better” fasen.

Gällande hbl.fi har arbetandet verkligen inte stannat efter lanseringen. Vi fixar buggar, förbättrar funktionaliteten för olika platformer, operativsystem och webbläsare, gör ändringar och tillägg enligt besökarnas och redaktionens önskemål, gör färdigt redan inplanerade features, optimerar för prestanda o.s.v. En kvick koll i versionshanteringshistorien visar att vi gjort 185 mindre eller större ändringar efter lanseringen. Utöver dessa ändringar i kod har också otaliga klick-ändringar gjorts i Drupals administrering.

Bland de mest synliga ändringarna finns bl.a. att sajten betedde sig dåligt i fönster mindre än 1280px. Den vita spalten på 140px reserverad för reklam tog alltid upp vänstra sidan av fönstret vilket på mindre skärmar var ganska störande. Annat som vållat lite problem är typsnitten. Vi har gjort ett principbeslut att använda våra egna typsnitt på sajten bl.a. för att tekniken för det börjar bli mogen och vi tror att den unika looken framtonar oss från massan. Standarderna och metoderna söker sig ännu lite och @font-face renderingen är lite olika i olika kombinationer av webbläsare/operativsystem. Så ”trial and error” metoden har använts rikligt. Mest stör mig för tillfället den lite dåliga rendering av ingresstypsnittet (på en nyhetssida) i Windows XP som är väldigt beroende av ClearType inställningen på operativsystemnivå. Den går att justera på adressen http://www.microsoft.com/typography/cleartype/tuner/step1.aspx (använd Internet Explorer).

Vad annat på G?

Vi hann inte migrera material från gamla sajten till lanseringen. Idag konstaterade dock Joakim att redaktionen har varit konstigt produktiv idag då antalet artiklar hoppade från 1000 till 10000. Så äldre artiklar borde nu kunna hittas med via sökfunktionen. De gamla URL:na fungerar tyvärr inte längre och kommentarskedjorna finns inte heller med.

Annonsinlämning och prenumerationssidorna skall migreras i sin helhet. Lite annat smått och gått så som bildspelen skall fås in. Snille ska förbättras och lanseras igen. Vädersidorna skall utvecklas. RSS-feeds måste ses över o.s.v.

Ett större projekt är också att bygga om m.hbl.fi. Det ska bli kul.

Att sånt. Trevlig midsommar!

Läs också

9 kommentarer

 1. Joakim Ekroos skriver:

  Antalet artiklar är uppe i ca 24 000 nu.

 2. musti skriver:

  Skärp er! Datum på artiklarna tex. Det blir bara råddigare o råddigare.

 3. Saimurajen skriver:

  väntar på m.hbl.fi …. väntar väntar…. ;D

 4. örnen skriver:

  Jag hoppas också att m.hbl.fi skulle fås i skick. Sida två framåt är tomma, m.hbl.fi erbjuder ingen RSS-feed i sig. Ingresserna fattas fortfarande både från RSS-feeden på framsidan och från m.hbl.fi.

  Please? Huvudsidan är värdelös ute på skärgårdshavet där det inte finns annat än GSM eller i bästa fall Edge. Det här borde vara rätt period att sätta litet energi på att få m.hbl.fi att fungera.

 5. Miika skriver:

  Jag vet inte om ni har viktigare saker för er men ta det från den som skrev m.hbl.fi en gång i tiden, de där felen som nämns ovan är fixade lätt på under en timma. Annars skulle jag förvisso rekommendera att ni skulle ta er lite tid och göra en riktig mobilsite någon gång…

 6. Pia skriver:

  Heja Anton!

 7. Anton Hemnell skriver:

  Heja Pia!

  Vi är fortfarande oense om artikellpuffar skall ha pubiceringsdatum eller ej, så det kommer kanske.

  m.hbl.fi då? Vi kommer att bygga en helt ny mobilsajt, antagligen med http://mobify.me/. Tyvärr har vi inte ens hunnit prova tjänsten, så vi vet varken om det kommer att duga eller hur mycket jobb det innebär.

  Under tiden borde vi nog fixa den nuvarande mobilsajten. Den är RSS driven så den har väntat på att nån hunnit ta tag i att fixa alla de andra flöden.

  Just nu är det e-tidningens betalningsystem som gäller för mig före min semester börjar på fredagen.

 8. Anon Hemnell skriver:

  Jag glömde ännu säga att e-tidningssystemet faktiskt också är ett arv av Miika. Så tack för det, i gott och ont 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *