Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

hbl.fi,innehåll

Tystnad, klassificering pågår

15 feb , 2011, 12.39 Johanna Lindfors

 

De senaste dagarna har vi bollat med taxonomier, dvs alla tänkbara etiketter som en artikel kan få, dvs hur man klassificerar en artikel, dvs var man hittar artiklar på sajten, dvs väldigt viktiga saker att tänka på.

Till vår hjälp har vi kallat in Hbl:s informatiker Jörn som är proffs på det mesta. Ska sporten ha klassificeringsalternativ som damer/herrar/flickor/pojkar? Det tycks väcka debatt på redaktionen. Ska könet lyftas fram? Argumenten: Jo, då det är relevant. Nej, den indelningen vill vi frångå.

Vilka kategorier ska kunna korsbefruktas? Opinion och nyheter? Sport och klassisk musik? För tillfället är vi uppe i några hundratals kategorier. Så många fler får de inte bli om vi inte vill förvirra både läsare och skribenter.

Ta skridskojippot på Olympiastadion som exempel. Det kunde klassas som både sport, lokalt och kultur. Tanken är att artikeln på den nya sajten ska finnas under alla tre kategorier, i stället för som nu, under antingen sport, lokalt eller kultur.

Möjligheten att klassificera artiklar är en klar fördel i det nya publiceringsverktyget. Sajten blir mer sökvänlig och läsarna ska lättare kunna hitta artiklar kring ett visst ämne. Stort plus med andra ord – men komplicerat?

, ,

Läs också

3 kommentarer

 1. Carita skriver:

  Låter som om ni kommit en bra bit på väg. Det är mycket att tänka på då man skapar webbsidor som ska användas av allt från jättevana ”proffs” till ovana ”nybörjare”, för det är ju också nya läsare man vill ha in här.

  Ser mycket fram emot nya hbl.fi !

 2. Miika skriver:

  Nå, om ni skall kategorisera, vad sägs om att börja med det här också så ni får in vanan för ni har nu allt skrivet in under ”okategoriserat”.

  Enda sättet man får kategorisering gjort på ett vettigt sätt är att man använder sig av det dagligen och jag tror inte att ni kommer komma till en slutgiltig version någonsin utan det kommer ändras med tiden.

 3. Johanna Lindfors skriver:

  Tack Miika, du satte huvudet på spiken! Väntade nästan på att någon skulle märka det … Tur att du håller koll på oss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *