Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

Allmänt,hbl.fi

Att sätta fingret på det

3 feb , 2011, 17.20 Björn Heselius

 

Jag har alltid uppfattat länkar i täta listor som svåra att hantera, främst för att generiska listor ofta har ett för tätt radavstånd.

Tänk på när du första gångerna använde datormusen och försökte klicka på något, det var sjukt svårt att pricka rätt. Samma sak när musen byttes ut till en musplatta eller den lilla joysticken på bärbara datorn. Finmotoriken har med åren blivit mer och mer finlir.

Med pekskärmsmobilerna och surfplattorna har vi nu gått tillbaka till de stora länkytorna och grovmotoriken. Pekfingret är inte så spetsigt att det går att jämföra med muspilens spets. Just därför är vi tvungna att omvärdera vissa grundtänk på webben.

Det finns en princip för det här tänket, Fitts lag, som säger två saker vi försöker hålla i huvudet hela tiden nu:

  1. Ju längre bort (före)målet är, desto längre tid tar det att få tag på det
    Alltså, fokusera klicken till ett ställe så du inte behöver flytta muspekaren eller fingret långt för att pricka rätt.
  2. Ju mindre (före)målet är, desto längre tid tar det att få tag på det.
    Vad lär vi av detta? Länkar som är större är lättare att pricka med fingret.

Allt det här blir verkligt tydligt då du visar en vanlig webbsida på en pekskärmstelefon. Länkarna är ofta pyttesmå och då du flyttar ditt finger ovanför dem för att trycka prickar du sannolikt inte rätt direkt. Genom att förstora länkarna och inte ha dem utspridda blir det lättare att navigera, oberoende av vilken surfmaskin du använder.

, ,

Läs också

6 kommentarer

  1. Bakpappa skriver:

    Kommer ni att ha en layout för alla eller är den skild för läsplattor och riktiga datorer? Netbookar är sen igen ett eget problem…

    Har ni nån kvalificerad gissning på hur stor del av era läsare som kommer att använda var platform? Dvs. är paddorna här för att stanna eller är de bara en övergående trend? Och *när* används paddorna, är det i kommunaltrafiken från/till jobbet, på kvällen i soffan eller när?

    Och kommer ni att ta in Husis i vardagsrummet, dvs i TV:n?

    Min högst personliga åsikt är att bindningen mellan (pappers)tidning och webben närmast sitter i innehållet, inte i layout. Skulle jag vara ni så skulle jag dock vinkla ert webb så att det blir lokalförankrat eller bundet till Finland. Försöker ni tävla med de stora portalerna ute i världen så kommer ni tyvärr antagligen att bli tvåa.

  2. Carita skriver:

    Tror också mycket på de lokala satsningarna. Typ ”jag vill läsa om min granne, grannen vill läsa om mig”. Ingen idé att tävla med stora drakar ute i världen, vår värld är ändå alltid lokal. Det är en LYCKA då man på webben hittar nåt att läsa (eller bilder att se) om människor man känner igen.
    Bland annat därför är bloggar o andra sociala medier pop.

  3. Björn Heselius skriver:

    Jag vill först be om ursäkt för att svaret dröjt, jag hade missat att det kommit nya kommentarer.

    Bakpappa sätter fingret på det. Vi måste satsa på ett antal kärnområden i stället för att försöka täcka allt. Det kommer snart ett blogginlägg om just hur vi valt och vilken sorts innehåll vi lyfter upp på sajten. För det är just innehållet som gör Hbl.fi till Hbl.

    Läsarinteraktionen som Carita nämner är också viktig för oss. Det är den redan nu, men i den nya sajten vill vi komma närmare läsaren och verkligen utnyttja de sociala mediernas potential där de är relevanta.

    Vi har rätt pålitliga siffror för vem som använder vilka plattformar för att besöka hbl.fi. Om paddan är en fluga som dör ut efter en säsong eller här för att stanna ska jag inte uttala mig om, men faktum är att skärmarna inte längre är av bara en upplösning och storlek.

    Vi kommer inte ha olika layouter för många olika upplösningar i det första skedet med den nya sajten. Däremot kommer Hbl för iPad att finnas på Appstore inom en snar framtid vågar jag avslöja nu.

  4. Mikko skriver:

    Hej på er!

    Jo jag har funderat på att släppa ett inlägg här under en längre tid nu men de har aldrig blivit av men nu kommer de då alltså:

    Feedback!
    1. Trivs väldigt bra med era webbsidor i deras nuvarande form, de är relevanta delar av papperstidningen och jag läser hbl.fi dagligen.

    2. Vad beträffar mobila versioner så är det dessvärre ytterst magert. Det gäller både telefonen och läsplattan. Jag hoppas verkligen att ni kan svarva ihop en förtjänstful iPhone app och en ännu bättre iPad app. Om jag har förstått saken rätt så kommer ni till att börja med endast skapa en app som baserar sig på rss fölödet vilket är ytterst synd/trist. Det går snabbt och enkelt att göra det men de är knappast vad läsarna är ute efter.

    3. Vad beträffar användningen av Flash baserade publikationsverktyg från Adobe så är det synd att ni inte tänker mer långsiktigt. Det finns verktyg av HTML 5 karaktär som kan publicera redaktionellt innehåll till så gott som alla typer av läsplattor. Det finns idag ingen läsplatta som på ett bra sätt kan utnyttja Flash eftersom det kräver mycket av processor och batterier på både telefoner och läsplattor. I dagarna släpptes Motorola Xoom som är den enda riktiga utmanaren till iPad och den släpptes utan stöd för Flash eftersom man inte fått ordning på tekniken.

    4. Idag (den 2:a Mars) kommer uppföljaren till iPad att lanseras och ni har fortfarande ingen riktig tidning för läsplattan, det är verkligen synd.

    5. En temporär lösning kunde vara att lansera papperstidningen i pdf format och låta läsare ladda ned den från er portal. På de sättet skulle alla maskiner vara kompatibla. Är det en möjlighet?

    6. Lycka till!

  5. Björn Heselius skriver:

    Hej Mikko!
    Tack för din respons, den är verkligen tidsaktuell!

    I takt med att den nya sajten ska bli pekvänlig har vi dragit gränsen för vad som är ok vid Flash. Vi kommer att använda andra lösningar än Flashbaserade och se till att erbjuda fullvärdiga fallbackalternativ för sådana lösningar som inte mobilplattformar klarar av att visa. Det här innefattar alltså också pdf-tanken och även webbunika teckensnitt. Vi vill självklart ge en så bra upplevelse som möjligt åt besökarna, oberoende av varifrån/hur man kommer in till hbl.fi.

    Jag har bett Kaj Ritala som jobbar med våra digitala produkter att svara på frågorna som berör plattor och mobiler. Jag är rätt så säker på att han har goda nyheter!
    /Björn

  6. Johanna Törn-Mangs skriver:

    Hej,
    tack för dina synpunkter.
    Vi jobbar som bäst med att förverkliga en del av de idéer du framför, och under våren hoppas vi kunna erbjuda Hbl i någon form för dem som använder Iphone och Ipad.
    Vänliga hälsningar Johanna Törn-Mangs
    chef för digitala medier på Hbl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *