Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

Okategoriserad

Hitta rätt lätt

26 Jan , 2011, 13.22 Björn Heselius

 

Vi inspireras av många olika sajter då det kommer till navigeringen, både mellan de olika huvudavdelningarna och inom dem då man ska ta sig runt bland artiklarna. Ingen tycks ha den perfekta lösningen, men många har bra delar.

Jag har gått med de här tankarna i huvudet rätt länge nu och tänkte dela med mig av några länkar och undrar samtidigt, vad tycker du om de här navigeringssätten? Kommentera!

______________________________________________________________

The Guardians navigeringsbalk

Den överskådlighet som The Guardian ger i sin navigeringsbalk har jag på åratal inte sett någon som helst konkurrent till. (Har du? Tipsa i kommentarfältet!)

Det kan omöjligtvis råda osäkerhet om var på sajten jag befinner mig då navigeringsbalken alltid visar huvudavdelning och underavdelning med avskiljande pilar/vinklar, samt vilka alternativ jag har att välja på just där jag befinner mig för tillfället.

______________________________________________________________

Oikotie navigering

Den enkelhet Oikotie visar för val av huvudavdelning är också intressant. För oss som mediasajt är det viktigt att du som läsare förstås ska komma in till a) nyheterna direkt, men för de som besöker sajten för att b) prenumerera, c) annonsera (t.ex. i Pryltorget eller via företagsannonser) bör det också vara lätt att hitta rätt. Och förstås d) kontaktuppgifterna, till vem man ska vända sig då papperstidningen inte kommit eller om man vill tipsa redaktionen eller har frågor till kundservice.

Oikoties lösning med bilar-bostäder-arbetstillfällen är i mina ögon ett bra sätt att inte gömma undan eller förringa de tre huvuddelarna. Att de sedan visar alla tre parallellt på första sidan är deras val, jag skulle för nyhetssajten förstås ha nyheterna som den automatiskt valda då man kommer in. Vad säger du, pop eller flopp?

______________________________________________________________

Relaterade artiklar

Kvällstidningarna vet vilka knappar de ska trycka på för att hålla kvar läsaren. Du känner säkert igen dig om jag säger att jag en kväll gått in för att snabbt läsa de senaste nöjesnyheterna på en kvällstidningssajt, helt plötsligt har jag klickat mig vidare till relaterade artiklar om musik, tips på recept för tilltugg till hemmafesten, skandalbilder på Lady Gaga festat i rymddräkt, och vips är har en timme gått.

Många tidningar är fenomenalt bra på målgruppskännedom, vem klickar på det här och vad kan den besökaren tänkas gilla?

Hur kan vi då använda det här? Artikeln om Helsingfors nya snöslungor är markerad med etiketterna Helsingfors, budget, Operation Snökrig, och kan då lyftas upp i samband med andra artiklar som är markerade med en eller fler av etiketterna. Det blir också lätt att hitta alla artiklar som markerats med t.ex. Operation Snökrig för att se ett skeendes hela utveckling så som det rapporterats i tidningen.

______________________________________________________________

Topplistor

Och så dagens sista, topplistorna. Jag gillar speciellt de topplistor som har fler alternativ och låter mig som besökare titta på olika urval. Som den här från E24 där jag kan se vilka artiklar som senast publicerats och dessutom krympa tratten av vad som ska visas genom att välja en etikett/tagg/avdelning. På samma sätt kan jag välja de mest lästa med urval på vilka som fått flest klick eller flest kommentarer på sajten. Och förstås finns kopplingen till de sociala medierna. Vem av mina vänner har delat med sig av vilka artiklar på Facebook.

Kopplingen till de sociala medierna är en självklarhet för oss, men hur kan vi ta det ett steg vidare?

Det har redan i några år funnits en tjänst vid namn Twingly som låter bloggare få synlighet vid de artiklar de bloggar om. Om jag här i bloggen skulle länka till en artikel som använder verktyget för bloggkoppling så skulle mitt blogginlägg länkas till från just den artikeln (i bilden här under ser du hur SvD.se visar länkarna efter artikeln). Mer synlighet åt bloggarna alltså.

Twingly blogglänkar

Vad säger du som läser det här, skulle det hjälpa eller stjälpa tidningens webbnärvaro att öppna upp fler möjligheter att uttrycka sin åsikt?

Läs också

En kommentar

  1. Sus skriver:

    1. Jag vill ALLTID komma tillbaka till tidningens FÖRSTA sida när jag har läst mera i en artikel. Och inte som nu till en stympad sida med bara det senaste.

    2. Sen vill jag gärna då jag läser en artikel ha tillgång till ”artiklar i samma ämne” (expressen.se har det). Bekvämt att följa upp en gammal grej utan att tappa bort sig.

    3. Att pinga sin blogg till artikeln vore en utmärkt idé. Och helt i tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *