Följ utvecklingsarbetet med Hbl+ och Hbl.fi

Okategoriserad

Mycket nytt nästa år!

30 Dec , 2010, 14.51 Johanna Lindfors

 

Nej, vi har inte snöat in, får vi hoppas i alla fall … Men det är osedvanligt tyst på redaktionen under mellandagarna. Webben ångar däremot på och forsätter över helgen, trots att pappers-Hbl inte utkommer på lördag.

Det nya året för med sig mycket nytt då det gäller digitala medier och Hbl. Vårt läsplatteprojekt är i startgroparna på Åland, iPhone- och iPad-applikationerna väntar på att lanseras och hbl.fi får ett helt nytt utseende. Hela papperstidningen går snart att läsa på en surfplatta (gäller operativsystemen Windows, Mac, Linux, Android och Meego), medan iPad-versionen i det här skedet bygger på webbens RSS-flöde.

Då det gäller den nya webbsajten siktar vi på lansering senare i vår. I det här skedet av processen håller vi på med en benchmarkinganalys av olika nyhetssajter som vi tycker fungerar bra och som ser väldesignade och användarvänliga ut.

Eller som Björn definierat det, ”vi plockar russinen ur kakan” och väljer ut det bästa från utvalda sajter.

Här behövs din hjälp! Vilka sajter brukar du ofta besöka och varför? Finns där något vi kunde ta exempel av? Några element eller funktioner som vi också borde ha på vår förnyade sajt?

Mejla oss gärna eller kommentera nedan!

Läs också

5 kommentarer

  1. Micmic skriver:

    Vad roligt att ni förnyar webbsidorna – lycka till!

    Här kommer några idéer och lite feedback:

    – HS.fi har väldigt många bra ”puffar”, dvs en kort artikel om en nyhet/ett intressant ämne och sedan står det i slutet av artikeln ”läs mer i morgondagens tidning”. Detta bidrar till att man säkert läser pappersversionen och ser fram emot artikeln i sin helhet! Det skapar intresse och nyfikenhet.

    – uppdatera sidan oftare, kanske ni kan ha en nyhetsfeed från FNB eller från andra tidningar som hör till KSF-gruppen? Läser gärna fler och mer korta nyheter, men alltför ofta är HBL-sidan för statisk. Då känns den tråkig och och man återkommer inte lika ofta till den under dagens lopp.

    – har ni funderat på ett dagligt nyhetsbrev som man kan prenumerera på? Typ 3 minuter med HBL, de viktigaste nyheterna sammanfattade, som kommer till din mail på morgonen. Sen kan ni länka till hela storyn och mer info för de som vill läsa mer.

    – jag saknar ekonominyheter på svenska, både på webben och i tidningsversionen skulle det gärna få finnas fler av dem 🙂 dessutom är navigationen irriterande. Om jag väljer att läsa Nyheter / Ekonomi, så ser jag de nyheter som är länkade till ”ekonomi”, men när jag sedan väljer att läsa en ekonominyhet, kommer det en massa andra (de nyaste?) artiklar under den. Man stannar s a s inte bland ekonomiartiklarna och kan läsa fler av dem, utan man måste trycka igen på ”ekonomi” för att kunna välja bland ekonominyheterna. Det här är kanske en vanesak eller smaksak, men navigeringen är inte alltid den smidigaste på hbl.fi.

    – ser fram emot att ni lanserar en HBL-iPhoneapplikation. Äntligen! Mer och mer nyheter läses från telefonen, lättillgängligt och bra tidsfördriv om man har 5 minuter extra.

    – era bloggar är jättebra, trevligt med variation och bredd!

    Lycka till med ert ”under construction”-projekt!

  2. Jan Boethius skriver:

    Att lämna den ledande läsplattan till sist är ett ledsamt beslut. De betyder och har betytt för åtminstone en tid att mina och HBLS vägar skiljs åt. Den nuvarande flash baserade lösningen är ofattbar då de funnits så mycket bättre. Jag ber att se på den kanke bästa lösningen – SVD, med i pad i handen – och jag betalar gärna!

  3. Johanna Lindfors skriver:

    Hej, tack för bra idéer och konstruktiv feedback! Allt detta ska tas i beaktande då vi gör om webben.

    FNB-feeden finns nu längst ner i högra spalten på sidan, men är aningen svår att hitta. Där finns även länkar till andra finlandssvenska medier. Men det här ska vi absolut se över!

    Ett dagligt nyhetsbrev kommer att lanseras inom några veckor, vi testar det för tillfället internt inom huset. Så fort tekniken fungerar kör vi det live!

    Jätteroligt med engagerade läsare! Fortsätt gärna kommentera 🙂
    Johanna

  4. Lotta Holm skriver:

    @Jan Boethius: Jag drar Hbl:s läsplatteprojekt och vill gärna komma med några förklarande ord. Det är inte så att vi kör ett race mot iPad. Tvärtom kommer vi snart att lansera en iPad-app med våra webbnyheter. Men att koppla iPad till papperstidningsinnehållet är inte så lätt.

    Den lätta lösningen vore att ha en e-tidning som går att läsa på iPad. Tyvärr hann vi precis ta i bruk ett nytt system för KSF Medias e-tidningnar innan det stod klart att paddan kommer till marknaden, att den kommer att slå igenom stort och att den inte kommer att stöda flash. Men det är klart att vi kan tänka om ifall det visar sig att det här är ett stort problem.

    Det vi vill göra med vårt läsplatteprojekt är att överföra precis hela dagstidningen till plattan men så att den är layoutad för att passa plattan. En e-tidningslösning (miniatyr av dagstidningen) är inte så läsarvänlig då man måste zooma in för att sedan skrolla i både sid- och höjdled eller alternativt hoppa mellan miniatyren på sidan och en svartvit textruta med själva texten.

    Vi försöker hitta en layout som är lättnavigerad och samtidigt ger en tillräckligt bra helhetsbild av vad hela tidningen innehåller utan att behöva lämna bort delar av tidningen (som t.ex. HS och många av de utländska tidningarna har gjort). Så småninfom ska vi låta en testgrupp pröva vår läsplatteversion och sedan tar vi ett beslut om att börja en riktig produktion.

    Orsaken till att vi för vårt test valde en annan väg än iPad var bl.a. den att vi inte vill låsa oss till ett enda system, samt att det länge var oklart om och när iPad börjar säljas i Finland. Det som produceras för iPad funkar bara på iPad och i värsta fall hade vi haft en applikation till en produkt som inte finns att få i Finland. Vi valde därför en öppen teknologi som fungerar på alla plattformer – och som även vid behov kommer att kunna konverteras till iPad.

    I väntan på att få hela papperstidningen på iPad hoppas vi att du kan ha nytta av vår kommande hbl.fi-app! Titta gärna också då och då in på medieutvecklingsbloggen: http://medieutveckling.blogg.hbl.fi/

  5. Johan skriver:

    Hej!

    Hoppas att HBL snabbt kommer med i Pressreader systemet som bl.a. finns för Android-baserade telefoner och Ipad. I det systemet finns fler än 1700 tidningar världen över och från Finland är tillsvidare bl.a. Iltalehti och Kauppalehti med och från Sverige DN och SVD. Mera info på http://www.pressreader.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *